Pemanis blog =)

Search

Monday, May 7, 2012

Kenapa mesti contact lens??


al kisah..
First time pakai contact lens umur 19 tahun, muda..semua benda nak cuba..tak takut apa-apa, redah je semua..tak fikir banyak just buat je ape yang rasa nak buat, darah muda kan :) 

Sebelum pakai contact lens, memang dah rabun sejak spm, sweet 17, tapi time kat kelas je pakai spek, muka memang tak boleh blah, nerd..haha dah la memang pendiam sket lagila nampak nerd..oleh kerana tak suka tengok muka sendiri pakai spek, bukan semata-mata takut nampak nerd, tapi rasa view terbatas..kena pandang straight je, kiri kanan atas spek dah tak cover, so bila nak toleh kiri takleh jeling, kena toleh dengan kepala-kepala sekali, thats why la tak suka, lagipun kulit jenis sensitif, pakai beberapa jam je pun dah berbekas kat batang hidung waima pakai spek yang paling ringan sekalipun tetap berbekas dan akhirnya macam berparut...wuwuwuu sedey

niat nak pakai lens tu terdetik bila nak amik lesen, time daftar kena cek mata, time tu terhegeh-hegeh lagi keluarkan spek..habis daftar kalau tak silap terus ajak member gi pekan Kangar (19tahun still musafir di Perlis..hehe) cari lens sebab memikirkan bawak kete memang sangat tak selesa kalau pakai spek =_= dan time amik lesen motor pulak memikirkan nak pakai helmet dengan spek..erk memang tak la.. 

so..sampai pekan jumpa kedai spek check mata dan terus beli, pakai lens acuvue clear je..memang tak nampak perubahan kat mata, sekadar membantu membetulkan kerabunan mataku.. :) dan membantu jadi lebih berkeyakinan, sebab dah boleh nampak jelas kan :D

First time nak pakai, terkial-kial..bayangkan macam nak cocok mata sendiri sampai penat SA tunggu bila la nak success budak ni. tapi itu dulu, sekarang ni takyah cermin, tak sempat kira 1, 2, 3 dah melekap dah lens tu kat dalam mata, kira dah pakar la kan..lalala

sekarang dah jadi macam sebahagian benda wajib bila nak keluar rumah mesti pakai. Sekarang dah tak main dah clear lens, semua nak color-color, lagipun color lens diameter lagi besar so dia tak mencengkam anak mata..

 tapi kalaulah dapat mata ni tak rabun memang tak pakai la kot, takdela selesa sgt pun pakai lens ni..rasa macam ada benda dalam mata cuma tak menyakitkan je. dan kadang-kadang mencantikkan mata..hee..mata nampak awake..dan mendisiplinkan mata supaya tak tertidur dalam kelas (ini serious memang berkesan :p)

(gambar first tanpa lens, gambar second dengan lens)
tanpa lens..mata sy akan menjadi daring..kuyu je

Bila pakai lens nampak awake sket la sebab anak mata nampak full takde ruang kosong 

Akhir kata..
Terima kasih pencipta contact lens ^_~ lalala

takde motif~

Photobucket
****************************************************
Pecah kaca pecah cermin, dah baca jom komen-komen =)
****************************************************

11 comments:

farah hanim said...

gambar 1st ade iras2 yunaaa :D
hehee
tp kalau kerap pakai lens,bole reduce power mata gak

Nida Mohd said...

Gnie pakai contact lens ke tak pakai ke tetap menten ayu..

saya peling ngeri tang nak pakai contact lens, nak lekapkan ke mata tu..hisshhh memang takkan boleh buka mata saya untuk pakai..tak tau la kalau yang melibatkan mata memang ngeri ckit, nasib baik saya tak rabun..huhu

Mr feckry said...

lawa pakai lens..teringat mase nakal dulu, ade ex gua yang pakai lens..

haha..jgn terkenang kisah lalu..

ok, amalkan surah al-qalam ayat ke 5, tiup pada kuku then sapu pada kelopak mata. Insyaallah ,pulih segala sakit mata dengan izin Allah.

Abg Stalker said...

da lawa bertambah lawa la dia..:)

Cik Sue said...

jelitanyerrr tuan blog ehehehehe

Rinna said...

Gnie..sama plak cam akak.. tak selesa pakai spek.. tu ler kalau pakai spek tak leh nak jeling2kan..hehehe.. Sampai skrg akak pakai CL.. tapi pakai yang clear laa. Kalau yang kaler bila ada apa2 occasion baru akak pakai.. :)

Nora_Aniza said...

sampai hari nie masih takut nak pakai lens..eee..haha

oya said...

mmg naik lah pakai contact lense..terasa nak pakai jer..

Abg Stalker said...

gnie!sblm sy prg skjp dr dunia maya sy nk jemput ni :)

http://coretanakhir.blogspot.com/2012/05/contest-natural-beauty-ii.html

Syazni SimplyStyle said...

@farah hanim : yuna? heheh mungkin tidak..boleh reduce power mata ek..hehe thanks for info :)

@Nida Mohd : tak rabun baik jgn pakai Nida..hehe kecuali ada event sekali sekala boleh je kalau nak pakai

@Mr feckry : sila jgn terkenang kisah lalu, hehe isteri skrg dah superb, kecik ati kalau die terbaca..heheh

@Abg Stalker : sy biasa-biasa je incik :)

@Cik Sue : amboi amboi amboi..haha

@Rinna : sis..kita serupa..hee tp gnie hari-hari pakai yang color je skrg.. :)

@Nora_Aniza : first time memang, dah cuba nanti baru tak takut dah :)

@oya : sila, sila pakai :)

@Abg Stalker : insyaAllah nak kena cari masa..hehe..layak kah sy..huwaa

Zie Madini said...

the power of lens kan dear. btw, awak gojes! hehehe. psstt..zie pun suka pakai lens...tp tang nk pasang dia tu arr leceh nah. mata suka sgt berair. terus comot makeup taw :(

My e-Shop

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Bloggroll

Hye Everyone, exchange your link here. This list will be use for blogwalking :)

Thank You So Much For Visiting ^^

Thank You So Much For Visiting ^^
From : Gnie The Manager of this blog..lalala