Pemanis blog =)

Search

Tuesday, June 12, 2012

Dalam keluarga..siapa yang halal & haram bagi kita





In case kita was-was nak salam dgn orang, tak sure samada die mahram atau tidak walaupun saudara/adik beradik belah suami/isteri..meh check sini sape boleh & sape tak boleh :)

Klik gambar



Sy sendiri ada masalah keliru sape boleh sape tak boleh ni, dari dulu..huhu

Kadang-kadang gi rumah saudara-mara tengok die tgh baca yasin/Quran kita jadi serba salah nak salam ke tak sebab taktau..ada chart ni senang sikit nak refer

summary yang sy dapat..
ok baru tau sepupu lelaki kita dengan bapa sedara tak boleh jugak rupanya/haram bersalam dan wajib berhijab..

kalau dah berkahwin *semua ahli keluarga lelaki belah suami (termasuk anak buah die) bukan mahram kita kecuali bapa suami dan atuk suami atau moyang lelaki belah suami kalau masih ada :)

dan juga bapa angkat..haram bersalam dan haram dedah aurat.. huhu saje highlight bapa angkat sebab orang sekarang main langgar je..memula bapa angkat, dah habis belajar jadi suami angkat..toing toing..hai la dunia


::Sibling = Adik beradik


Islam itu mudah dan indah :)







Photobucket




****************************************************
Pecah kaca pecah cermin, dah baca jom komen-komen =)
****************************************************

5 comments:

Misz Mieza said...

betul sangat tu gnie.. MM sendiri pun slalu kompius bila masuk bab2 ni..

jaya jr said...

nice :)
bagus sape yg buat ni..
walopon susah nk paham,tapi kene paham jugak

oya said...

agak confuse kekadang

zOeY zAu YaH said...

cuba paham sbb bab nih yg slalu konpius kan.

Ardini Humaira said...

happy bday gnie :D

My e-Shop

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Bloggroll

Hye Everyone, exchange your link here. This list will be use for blogwalking :)

Thank You So Much For Visiting ^^

Thank You So Much For Visiting ^^
From : Gnie The Manager of this blog..lalala