Pemanis blog =)

Search

Tuesday, June 14, 2011

Resdung.....& Cara simple mengatasinya =)

Salam & Hi readers,

First, memang dah lama gnie nak share kan benda ni tapi tunggu mood datang.. =)
Nak share pengalaman..
Tapi sebelum tu, jom ambil tahu sikit tentang penyakit resdung ni

So...apa itu resdung




-Resdung ni adalah radang pada lapisan rongga hidung puncanya dari alahan pada makanan tertentu, habuk, bulu binatang, parasit atau kutu.

Apabila mengalami alahan tersebut, daging yang bertindak sebagai penapis udara di dalam hidung akan membengkak, dan ia akan menyebabkan pergerakan udara yang tak dapat dikeluarkan.

Jika udara terkumpul didalam, hidung akan jadi semakin bengkak dan rasa tak selesa atau sakit.



Huuuuuu..so macamana nak buang jauh-jauh resdung ni..?

Okey habis dengan fakta, ni Gnie nak cerita pengalaman..
Beberapa tahun lalu, time umur 17 - 18 tahun tak berapa ingat
Dulu tak tau sangat pasal resdung ni, sometime sakit kepala, dekat kening rasa ada benda denyut-denyut (orang kata ulatnya, not sure), asik bersin je..sampailah satu hari ada yang tegur kata mungkin kena resdung..
Time tu resdung biasa je, kiranya taklah nampak kat muka, so abaikan je..tapi rimas jugak la sebab hidung gatal-gatal selalu especially bila pekena sambal belacan (favourite tu) hihi

So, satu hari tu saje-saje nak try, korang pernah tengok tak orang asap muka..lebih kurang camni lah

Picture from GOOGLE



haa tu salah satu teknik nak ubatkan resdung la tu, so gnie pun beli la rokok resdung tu 3btg/1pack mintak tolong kawan perasap muka..huiii..tak tahan asapnya..pedih..so gnie buat 1/2 je daripada 3 batang..haha..series pedih..serik taknak buat dah..at last buang je benda tu..
Lepas perasap tu lah jerawat berlumba-lumba naik, sakitnya hati time tu...huu tapi takleh wat ape, time tu student lagi belajar di Perlis, jauh sangat-sangat dari keluarga, so kena jimat...hihi

Masuk degree dah dok ngan family, mulalah google sana sini nak berubat..ada baca pasal bekam lintah, macam berkesan tapi geli sangat tengoknye..huhu...tak jadi lah nak cuba

Pastu ada satu produk, tak ingat produk apa, tapi die titiskan kat idung nanti pesakit akan bersin berapa puluh kali tah, letih woo bersin...so..tak jadi jugak

Dah abis ikhtiar, tawakal je..
Satu hari terjumpa petua nenek moyang, senang je, why not give it a try kan =)
So Gnie pun try, buat selalu...Alhamdulillah, ulat yang denyut-denyut kat kening tu dah takde, bersin pun dah takde, idung lubang-lubang tu kena cari produk lah nak elok kan balik..tapi Alhamdulillah dah kurang, nak kata hilang semua tu tak sure lah sebab benda tak nampak, tapi tanda-tanda yang teruk tu dah takde..

Panjang kan ceritanya, so Gnie share petua nenek moyang ni,Gnie pun baca ni dari satu website jugak tapi tak ingat time bila, url pun taktau, time tu tak kenal blog-blog lagi..




Caranya
Tiap hari time mandi, masukkan/sedut air ke dalam hidung dan hembuskan sekuat hati..



sehari sekali pun takpe, taknak buat time mandi pun takpe, bila-bila teringat nak buat pun boleh.hoho tapi ianya agak disgusting la, jangan buat kat tandas awam pulak..dan amaran keras, jangan buat kat sinki mcD atau restoran-restoran...ngeehee..better time mandi la orang tak perasan sangat kot 

senang sesangat kan, so siapa yang dah habis ikhtiar, habis duit nak setelkan resdung ni, cubalah kot-kot berkesan kat korang jugak, berkesan sikit pun jadila dari takde langsung..selebihnya tawakal =)

okeh..
panjang entri nih
Good Luck...hoho




Photobucket
****************************************************
Pecah kaca pecah cermin, dah baca jom komen-komen =)
****************************************************

9 comments:

Zura said...

th petua nie tp susah nak amalkan sbb bile mandi je lupe..hehe..

BeMiE said...

sebab tu memasukkan air ke dalam rongga hidung dalam mengambil air sembahyang di sunatkan.. ini la faedahnya.. heheheh sekurang2nya sehari 5 kali.. Subhanallah...

Ardini Humaira said...

petua ni paling bagus dicuba sebab makcik dni tade resdung lepas amalkan masa ambil wudhuk :)

Gnie@SimplyStyle said...

betul3..ye kan..baru teringat ada dalam step wudhuk disunatkan...Subhanallah..indahnya Islam =)

armouris said...

lagi info tentang resdung di SIHAT SELALU - Komplikasi dan Tanda Resdung (Sinusitis)

fikah mus said...

Waktu buat dgn yg asap tu, sumpah menangis-nangis. Pedihnya, toksah cerita la, memang pedih sangat.

Petua guna air ni, first time dengar.
Nak cuba jugakla nanti.
Thanks ya!!

[sutera kasih] said...

tak tahan kalo jumpa habuk, bersin & gatal idung xhabis huhu

Zikril Hakim said...

Kalau air masuk hidung tak lemas ke? Hha masuk semua air ke, masuk sikit je?

UmmuAyyash said...

Dulu mak saya resdung teruk, sampai mengadap doktor pakar. Dah cuba bermacam rawatan, telan macam-macam ubatan dan hampir nak kena operate. Alhamdulillah sekarang dah makin sihat dan jarang kena serangan resdung. Kalau tak kadang-kadang sampai kena ambil mc sebab sakit sangat.

My e-Shop

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Bloggroll

Hye Everyone, exchange your link here. This list will be use for blogwalking :)

Thank You So Much For Visiting ^^

Thank You So Much For Visiting ^^
From : Gnie The Manager of this blog..lalala