Pemanis blog =)

Search

Thursday, February 10, 2011

Cara Reset Modem Streamyx

Salam Readers, Pagi yang nyaman, tetiba rasa nak wat tutorial ni, coz smlm baru je calling2 streamyx, seb bek brother tu ok melayan kerenah aku. haha of coz la..sebab ada ini 'perbualan anda akan dirakamkan.harap maklum'..hehe tp brother tu mmg peramah pn.
tutorial ni untuk korang yang baru-baru pakai streamyx like me =)..disamping nak jadikan notes untuk diri sendiri yang asyik terlupa kalau cara nak reset modem, takkan nak call encik streamyx lagi. Yang dah lama pakai tu rasanya dah tau kan. Kalau ada tersilap sila betulkan

Perhatian ni untuk streamyx yang dengan wireless tu..BB deals..modem D-Link rasanya sama je kot mana2 pun. not sure coz tak pernah try yang lain..ok ni step by step

1 . Reset modem. Tekan button reset lebih kurang 20saat.
2 . Lepas dah release button, just tunggu sampai semua lampu stabil (DSL, Cable, Wireless, Internet, dan
     Power) *notes, after reset ni memang segalanya akan kembali ke factory setting
3 . Sambungkan cable internet ke Laptop/CPU
4 . Open browser, taip kat address bar 192.168.1.1
5 . Login screen akan dipaparkan, masukkan username & password
  
6 . Bila dah berjaya masuk, pergi ke tab setup (atas sebelah kiri)dan klik kat button setup wizard

7 . Step 1 - Masukkan Login ID ******@streamyx
dan Password 
Protocol : PPpOE
Connection type : LLC


8 . Step 2 - Yang ni boleh biarkan default tapi tak recommend la. Better tukar SSID tu so senang nanti nak detect nama wireless u ols. WEP key sangat penting, unless u all bermurah hati bagi penduduk2 tetap kat situ guna internet free ;p

9 . Step 3 - Completed & Restart. Tunggu modem restart hingga 100%
10 . Restart Modem - tekan button on off tu je. off selama lebih kurang 15sec ok =)
11 . Lepas on tunggu semua lampu stabil + color hijau.
12 . testing, kalau tak boleh please restart your computer
13 . Kalau tak boleh lagi, call je lah 100..haha

Tutorial ni adalah untuk setup menggunakan wizard simple dan basic sahaja. Untuk advance u ols perlu setup dkt different TAB

Sekian, Terima Kasih.
See ya =)
 

11 comments:

irfan said...

username ngan passw0rd nak amik mana.??
say budak baru belajar..!!

nabila said...

terima ksh byk2..sy dh dpt settng semula slps ttkn butang reset tuu..hnya dgn pnduan dr anda yg sgt3333 bguna ini..hihi..xperlu call 100..
trima ksh..trima ksh..

Syazni SimplyStyle said...

Irfan : username n password ikut default yg tm bagi

Nabila : glad can help :) sama-sama ksh

Sang Enemy said...

power la kakak ni...

username default tm = tmuser
password default tm = tmuser

Thee teddy said...

dah lah cute.. >.<
lpas tue share ilmu.. bgos... i like it's..

Anonymous said...

kenapa lepas tekan button reset 20sec,lampu DSL dgn Internet x mnyala?lama tggu ni..heee

Gnie Syazni said...

Anonymous : call TM - 100 , maybe connection problem/modem problem ataupun server down.. :)

Mohd Naim said...

USERNAME : tmadmin
PASSWORD : tmadmin

try la.. :)

Unknown said...

Aq ada masalah ni....lepas aq reset widi streamyx ...wifi tk nyala ..lampu internet merah ...dls nyala ok jer
...pakai kabel sambung kat laptop tk detect ..modem baru jer beli test kt kdai pon ok ..cabel pon sama ...ada sape2 yg bleh tolong???

Unknown said...

Aq ada masalah ni....lepas aq reset widi streamyx ...wifi tk nyala ..lampu internet merah ...dls nyala ok jer
...pakai kabel sambung kat laptop tk detect ..modem baru jer beli test kt kdai pon ok ..cabel pon sama ...ada sape2 yg bleh tolong???

MAT RAUZEY said...

Terima kasih itu panduan reset modem... Betul2 membantu reset modem...

My e-Shop

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Bloggroll

Hye Everyone, exchange your link here. This list will be use for blogwalking :)

Thank You So Much For Visiting ^^

Thank You So Much For Visiting ^^
From : Gnie The Manager of this blog..lalala