Pemanis blog =)

Search

Thursday, September 29, 2011

Moisturizer untuk kulit berminyak..

Tahukah anda...
Moisturizer sangat penting untuk kulit..
Ramai yang salah faham, ingat moisturizer ni untuk kulit kering je, kulit berminyak tak perlu pakai nanti jadi lagi berminyak.

Dulu sy pun tak suka lah pakai moisturizer..ish rimas..kulit jadi berminyak..bila berminyak muka naik jerawat..bila naik jerawat mood pun kurang, nak keluar rumah malas (sebab nak kena tepek seribu satu macam benda kat muka semata-mata nak cover pimple), bila nak tempek benda kat muka de gunung berapi so jadi tak flawless, bila tak flawless kita jadi tak yakin, bila tak yakin maka ape pun tak boleh..bla bla bla

amboi intro..bebel je

ye betul kebanyakan moisturizer menyebabkan kulit jadi lebih berminyak untuk kulit yang dah sedia oily, so kena cari moisturizer yang betul-betul sesuai dan tak oily. 

Sy bukanlah pakar, tapi sy buat research betapa pentingnya pelembab untuk muka
1. Untuk mengelak kulit kering, kulit kering boleh menyebabkan bakteria mudah masuk dan menyebabkan infection yang mengakibatkan jerawat dan cela yang susah dirawat.
2. Mengurangkan tanda penuaan, kulit yang kurang kelembapan akan mudah meregang dan mengakibatkan kedutan

Sabtu lepas sy beli Aiken. Dah lama tergoda lepas baca kat blog fyna ^_~ tapi tak tergerak hati beli awal-awal dulu.

Puas mencari Aiken ni, cari kat supermarket takde, kat watson takde..last cari kat guardian ada..terus grab one =) berbunga hati.


So dah jadi rutin pakai moisturizer ni..dah tak pakai Bio Essence Tanaka White punya moisturizer, sy suka moisturizer Bio Essence, memudarkan bintik hitam dimuka sy tapi takleh get rid jerawat T_T sayangnya

  about 1 month, start sehari sebelum raya haritu jerawat naik sebab mengemas rumah habuk-habuk. My face kalau satu jerawat naik, ia akan membiak sehari satu..so kalau dah 30 hari, ada 30 jerawat...lalala..acah je..

Sabtu lepas sy beli Aiken ni, then pakai sambil Tawakal pada Allah (yang ni penting ye, kita hanya berusaha, yang menyembuhkan hanyalah Dia..insyaAllah..sy pun baru diperingatkan, so just sharing, thanks to a person yang mengingatkan..dulu jahil asyik fikir produk tu boleh sembuhkan, produk ni boleh sembuhkan..tapi hasilnya, pakaila yang mahal mana pun, kulit sy tetap begitu)

After 1 week..harini Khamis, jerawat sy yang sebulan riang ria kat muka ni dah kering/surut..alhamdulillah..yes dah surut, dan rasa best sgt pakai pelembab ni. muka tak berminyak. Baunya segar, dan awal2 pakai muka rasa sejuk/terasa segar..Owh parut jerawat sy cam beselah..ada mmg ada..^_~ (pengakuan ikhlas u) takpelah takpe..asalkan takde jerawat gatal-gatal tu kat muka dah dan bukit bukau tu sudah rata..lega sikit rasa. Anyway..

Im satisfied =)

Price : RM9.90 sebotol 75ml
Buy at : Guardian =)

notes :: *tested only on my skin, different people might get different result

Sorry panjang post ni T_T
Photobucket
****************************************************
Pecah kaca pecah cermin, dah baca jom komen-komen =)
****************************************************

12 comments:

Shaherah said...

shera pakai moisturizer clean clear punyer.. tapi ade pemutih.. macam malas nak pakai kalau ade putih2 ni.. >.<"

Iz.Eusof (Abg Stalker) said...

haha..intro mcm dlm iklan je. ;)) xpe2..best.da ada bakat.em..aiken ni laki prmpn bole gn kn.xpe,tggu jerawat tumbuh nti nk cuba la. :)

starzieti said...

muke saye takde jerawat sangat tapi jeragat banyak. tatau la ape nak buat. haih. -.-

...sWeeT uMi... said...

ooo br umi tau pasal ni...dulu igt produk aiken ni tuk bedak je heheheh...thnks tuk info ni ye....umi skrg pakai moisturizer cni...ok la ngan kulit umi hehehe

GnieSyazni said...

@Shaherah ade pemutih ek..jom2 bertukar ke aiken..hehe =)

GnieSyazni said...

@Iz.Eusof (Abg Stalker) lelaki mestila boleh..cuma rajin ngan tak je.. =)

GnieSyazni said...

@starzieti Jeragat ek.gnie pun ada..tp lebih kpd frackles..bukan setompok..bintik2 je..Gnie pakai Tanaka White Bio Essence tu elok tau untuk jeragat cuma pelembab dia oily..kalau tidak dah terus guna..sbb die tak menipiskan kulit =)

GnieSyazni said...

@...sWeeT uMi... CNI gnie tak pernah try...hehe..dah jumpa yg sesuai lebih baik stick to one je kan =)

Myra Jay said...

Akak sekarang tak pakai moisturizer..
Nmpak gayanya nak kena pakai jugaklah ye :)

hira said...

hehe. saya guna pelembap shurah je :D

Zuana Alwadood said...

Assalam gnie. Pencuci muka n toner awk pakai ape ye ? Teringin nk tahu :)

Zuana Alwadood said...

Assalam gnie. Pencuci muka n toner awk pakai ape ye ? Teringin nk tahu :)

My e-Shop

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Bloggroll

Hye Everyone, exchange your link here. This list will be use for blogwalking :)

Thank You So Much For Visiting ^^

Thank You So Much For Visiting ^^
From : Gnie The Manager of this blog..lalala