Pemanis blog =)

Search

Wednesday, September 14, 2011

Review BB cream lagi =) : Dr Young

Siapa yang biasa baca blog ni mesti tau.. sy pencinta natural look maka sy adalah pencinta BB cream..huhu..pengganti foundation. Walaupun muka tak flawless..still nak jugak cerita kisah kecantikan ni..

Now..BB cream yang Gnie guna ialah Dr Young 2p Pearl Brightening Balm
Sebelum ni pernah review BB Cream ni tapi masa tu baru 2 hari pakai..
If 2 hari pakai pun dah syok kan..
Rasanya sekarang dah nak hampir sebulan dah ni..lama la jugak pakai..masih terasa syoknye..

Dalam masa pakai Dr. Young ni..ada juga Gnie try sample Dr.Jart, BRTC, dan Missha punya BB cream. Tapi still in love dengan Dr. Young =)
why?
Dr. Jart - sangat cair macam maybelline tapi too oily for my skin (coverage sama je dgn dr.young)
BRTC - Likat sangat, susah nak apply (coverage ok sikit tapi still tak boleh cover parut degil ni ha)
Missha - Best tapi silap beli, putih sgt. yang ni bau dia sweet =) (coverage sama je)

haha...nak coverage yang power pakai foundation la kan..

Nampak macam cerewet kan, mmg my skin cerewet, soo mengade-ngade, susah betul nak cari kosmetik yang sesuai.

So bila beli BB cream, ciri-ciri yang sy cari haruslah Natural Color, tak bau kuat sgt, texture ringan, oil control, non-comedogenic, coverage, non-alcohol (alcohol can cause irritation to your skin/jerawat/redness/pedih), glowing, even skin tone (brightening effect), act as sunscreen(sunblock), good for long term

meh nak cerita satu-satu kenapa in love dgn Dr. Young

Natural Color (rate : 5/5)
Yep. Dr Young ada 2 jenis, this one tiub silver untuk Yellow undertone. Kulit sy kuning langsat so tak putih just kuning yang cerah, tak boleh pakai makeup under pink, BB cream ni maybe a bit dark colornya bila tengok kat jari, tapi bila dah sapu rata kat muka ia blend very well =) sesuai untuk kulit kuning langsat dan sawo matang (macam liyana jasmay =) )

Tak bau kuat sgt (rate : 5/5) 
Smell good..ahaha takdela good pun, just nice la. tak wangi sangat & tak busuk hapak. Tak kuat lah bau nya nak dibanding dengan Missha punya BB cream

Texture ringan (rate : 5/5)
Yep. senang nak apply, tak perlu tenyeh kuat-kuat nak bagi rata mcm BRTC..heheh

Oil Control (rate : 4.5/5)
tak oily sangat, tapi kalau dah pakai lama sangat, muka sy mmg jenis berminyak, so adela sikit berminyak tapi still tolerate sbb tak nampak pun, diri sendiri je rasa =)

Non-comedogenic (rate : 4/5)
Ciri yang ni, kena tengok berapa lama pakai. Kalau pakai dari pagi sampai ke malam i think mmg liang pori boleh tersumbat, tapi normal time kita pakai pagi ke petang, kul 7 dah cuci muka kan, so its good =)

Coverage (rate : 3/5)
Coverage rate rendah coz mmg tak boleh cover, still kena guna concealer, kalau setakat parut ringan yang dah pudar tu boleh, dan cover bawah mata bolehla..senang kata medium coverage =)


Non-alcohol (alcohol can cause irritation to your skin/jerawat/redness/pedih) (rate : 5/5)
 Ingredients nye takde alcohol, sy taktau sangat jenis alcohol ni but ada la beberapa nama yang sy tau, ada alcohol yang elok(means die untuk vitamin) tapi ada juga yang tak elok, at least 5 ingredients yang paling banyak diguna untuk BB cream ni tak mengandungi alcohol yang tak elok tu. My skin agak sensitif dengan things yang ada alcohol, nanti burn dan pedih sangat pastu merah dan naik jerawat, pakai BB cream ni takde rasa camtu =)

Glowing (rate : 5/5)
hee..ni cerita perasan sendiri, muka korang akan rasa glow, cheek naik ke'pink-pink'an, takyah blusher, tapi tu kalau tak pakai bedak la =) kalau pakai bedak carila bedak yang warna pearl. Rasanya jadi glow tu sebab ada Pearl extract la =) nama pun Dr Young 2p Pearl Brightening Balm

Even skin tone (brightening effect) (rate : 5/5)
Brightening & Whitening adalah sesuatu yang berbeza ye, yang gni maksudkan brighten ni means nampak muka, kulit sihat, tak kusam

Act as sunscreen(sunblock) (rate : 5/5)
Yep, ia ada SPF35 PA++. Protects dari UVA & UVB, yang mana sinar UV ni boleh sebabkan pigmentation dan menyebabkan bekas parut jerawat jadi hitam. Bahaya dua-dua sinar UV ni..huh. but still kalau tengahari terik sy cari sunblock yang SPF50+ macam Biore UV Perfect Face Milk (this one ada alcohol dlm ingredients nya tp bukan 5 ingredients teratas, ia best, tak boleh nak katakan tidak..huhu Click for review..)

Good untuk long term (rate : 5/5)

Ni paling sy suka, susah tau nak cari cosmetic yang betul-betul berkesan macam yang ditulis kat kotak. BB cream ni dikatakan boleh jadikan brigtening effect, memudarkan parut jerawat, vitamin C yang menganjalkan muka. yes boleh dipercayai =) 


Semua product yang dinyatakan tested on my skin sahaja, lain orang lain effectnya. harap maklum ye

Boleh check review sebelum ni BB Cream Dr Young Review untuk tau harga & kat mana nak beli 

Thanks for reading. TC ^_~

Photobucket
****************************************************
Pecah kaca pecah cermin, dah baca jom komen-komen =)
****************************************************

4 comments:

Cik Meeja said...

BB Cream nih x penah try lagi..Tapi Biore UV Perfect Face Milk CM da try..As u told, mmg best..CM cam da t'jatuh centa ngan Biore UV Perfect Face Milk ni tau..Tak boleh tidak..Harus pakai for long lasting coverage..Muke tak b'minyak, make up tahan lama..I'm lovin it!!!! ;)

GnieSyazni said...

@ Cik Meeja : kan =) biore sunblock tu mmg best =)

cheq sue dieyha said...

wah...mcm best je!

Iz.Eusof (Abg Stalker) said...

*_* ni je yg mampu..nk komen lbh x thu.

My e-Shop

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Bloggroll

Hye Everyone, exchange your link here. This list will be use for blogwalking :)

Thank You So Much For Visiting ^^

Thank You So Much For Visiting ^^
From : Gnie The Manager of this blog..lalala