Pemanis blog =)

Search

Sunday, August 21, 2011

Review : BB Cream


Salam all..

Tak sabar-sabar nak review BB cream..
ada ke yang menunggu.. =)

Hasil dari influence rakan-rakan blog di Entry sebelum ni, majoriti pilih BB cream, maka sy pun buatlah pilihan yang sama untuk pilih BB cream bukan foundation.
 
Ni adalah BB cream ke2 sy try, first dulu Maybelline..still good tp oily sikit for my skin, kena touch up dengan bedak. Plus harga maybelline pun lebih murah..or rasanya lebih kurang dengan yang sy baru beli ni, sebab sukatan ml nye 18ml je RM20. affordable la..yang sy baru beli ni pek paling kecil just ada 30ml RM49..erm ok mahal sikit..sikit je..beza tak banyak sgt kalau time diskaun boleh dpt RM45 for 30ml.


 
hajat hati nak tunjuk BB cream tu tapi rasanya pegang terbalik daa..hehe
Takpe..ni gambar full nya
BB Cream Dr. Young..
Made in Korea

Sy tercari-cari BB cream Dr. Jart seperti yang di suggest adik blogger yang sweet qlah, tapi takde rezeki, dah order online, seller nya buat hal pula. Nak order online shop lain nanti brg tak sempat sampai before raya. So sy pergi round Sasa cari BB cream. Tanya2 SA, katanya yang ni ok..lagipun ada terbaca BB cream Dr. Young ni dari review blogger lain, okla not bad..adik beradik Dr.G =) harga pun boleh tahan & dah tahu ada jual kat sasa, mudahlah nanti =)

Dr Young BB cream ni ada 2 jenis..
-2p Pearl Brightening Balm (kata SA untuk glowing & mencerah)
-Blemish Balm (untuk kulit bermasalah)

SA suggest sy amik Blemish Balm sbb sy cerita kat dia nak cari yang boleh cover parut jerawat..tp lepas test dua2 i decided amik 2p Pearl Brightening Balm. Sebab ia blend to my skin very well..yang Blemish Balm tu jadikan kulit sy greyish..

Untuk BB cream ni..ia dikatakan can protect & prevent..
2 hari try..yes absolutely right..

- ia Protect dari UVA & UVB rays coz ia ada SPF35 PA++
sy try tak pakai sunblock keluar harini, my skin tak burn =) BEST

- Prevent skint dari Dull look (wajah tak bermaya) coz ia ada Pearl Powder
boleh google sikit if nak tau manfaat pearl powder ni..mmg ia menaikkan seri muka =) BEST BEST

- Present Natural Skin Tone with Light Feeling
Yes sangat natural & tak terasa pakai mekap, & even taknak pakai bedak pun takpe coz ia tak berminyak BEST BEST BEST

- satu lagi, ia ada vit C..
kalau tak silap vitamin C ni boleh menganjalkan kulit (lifting) serta anti penuaan dan juga membantu proses penyembuhan (if ada luka-luka jerawat cepat la baik)
maaf if salah, tak arif sangat tentang vitamin..sy google sikit je baca2 pasal vitamin C..dan nak buktikan lagi surprising pagi semalam(Sabtu) jerawat naik satu..petang semalam (Sabtu) lepas beli, dah balik rumah, nak keluar balik petang tu pakai BB cream ni, harini keluar pun pakai BB cream ni..perasan jerawat tu dah kecut sikit..BEST ler =)

Baunya pun tak busuk..^_~..just nice..tak wangi menusuk hidung..bau natural je =)

Coverage rasanya so-so je..hee coz parut jerawat sy still menampakkan dirinya
but memudarkan yes..maybe betul ckp SA tu, untuk parut jerawat gunalah blemish balm..huhu
tapi degil kan..lagipun sebab ia kelabu kan muka..kalau tidak memang dah ambik dah..

Gnie nak reveal my bare face ni..haha..jatuh saham i...tp takpelah kan..bukan nak cari pakwe pun kat blog..haha

Before   &  After..

Before : sgt dull wajah sy, sebab selalu tak cukup tidur, mata panda & parut jerawat
After : At least cover sikit parut & jerawat baru tu betul2 kat garis pipi tu (kat apple of cheek ek orang panggil)..dan juga boleh perasan muka glow time pakai tu.. =) no more redness & mata panda

actually picture sebelum tu after sy dah cuci BB cream tu..sebelum pakai tak teringat nak ambik so pencahayaan (before) waktu malam lain sikit..
Tak berapa digalakkan untuk klik besarkan gambar tu..T_T



Repurchase : Yes =)
Price : NP- RM49 (RM45 after discount)
Quantity : 30ml
Store : SASA 





That's all for now..
have a nice day everyone..
Sesiapa pakai BB cream..sharing2 BB cream ape yg awk semua guna boleh
^_~

Photobucket
****************************************************
Pecah kaca pecah cermin, dah baca jom komen-komen =)
****************************************************

23 comments:

asfira aminuddin said...

babe, i pun pakai bb cream. tp i pakai garnier punye. maybelline tu agak mahal la. hehe :P

GnieSyazni said...

@asfira : dear...BB cream garnier ok tak? hehe..baru kan..

yuna icha said...

saya pakai foundation mustika ratu tu je.. murah giler. hahahahaaa

GnieSyazni said...

@yuna icha : jimat kan =) best tak..if ada review share link eh..nk terjah

isha said...

g nie!! x leh nk share kte x pnh ade make up n bb cream.. sgt tidk pandai make up.. huhuhu sedey kan...

mamafarah4 said...

amboi..jadi duta BB cream plak..hehehe.. Bak kata N--M kalo Gnie pakai apa pun cantik..

cheq sue dieyha said...

da give up la gnie nk pkai apa2 kt muka ni,just pkai vit e mse tido n pkai bedak je klau nk g mn2 pn.

...sWeeT uMi... said...

bagus entry ni gnie,...umi br berkira2 nak pakai BB cream...

norshila ibrahim said...

shila pakai BB cream ELIANTO....ok jgk

yuna icha said...

ade.. cuba tengok kat blog fyna here... byk jgk review kosmetic die..

Abang Stalker said...

girls stuff.tlg baca je. :)

hamzah ian said...

cerahnya...

SyUhAdA said...

cam bes jer..
tetiba rsa mcm nak beli..

azah said...

sy ade dpt sample bb cream dy young ni dari sasa. yg utk blemish base. Dah try, macam xblend dgn baik dgn skin. Ble pakai dgn powder nampak putih sgt & tak berapa menutupi parut..huhu..

Ade cuba juga BB CREAM maybeline, nmpak bminyak. So, sy stil stick lg dgn foundation Kanebo Kate lasting high covering. Rasenye tu foundation plg ok sy pkai, blend perfect dan menampakkan kulit natural. Berbanding foundation angelfit maybeline.

Teringin nak BB cream, cume tak jmpe yg sesuai lg...

LanaBusyBee said...

lana rasa nk try gak la...besh blog ni, bkn sebab tuannya comel, tapi info yang bagus ^^..nk jadi pengikut gnie la hehehe

Anonymous said...

salam gnie....nk tnya kalau pakai bb cream Dr. Young ni dijamin halal x? sbb muka saya berminyak jgk, teruja nk pakai Dr. Young...

Anonymous said...

salam gnie....nk tnya kalau pakai bb cream Dr. Young ni dijamin halal x? sbb muka saya berminyak jgk, teruja nk pakai Dr. Young...

Anonymous said...

salam gnie....nk tnya kalau pakai bb cream Dr. Young ni dijamin halal x? sbb muka saya berminyak jgk, teruja nk pakai Dr. Young...

Syazni SimplyStyle said...

@Anonymous huhu takde tulis halal..tak berani nak jamin..hee

Nadya Marzuky said...

sy pon pakai bb cream jenama dr jart dgn cosmoderm..so far, dua2 ok..full coverange..cuma bb cream cosmoderm ada bau sikit..tp dr jart serius best.skrg stop pakai kejap sbb tertinggal bb cream remover kt rumah sewa di shh alam..just pakai yg cosmoderm punya bb cream ja sbb cosmoderm bleh ja hilang if pakai pencuci muka biasa pon, tp dr jart mmg kena guna bb cream remover klo x, mmg dia xhilang, lekat je kt muka..hehe..

Gnie Syazni said...

Nadya : yep cosmoderm punya senang sangat nak cuci tak perlu pakai makeup remover :)

zura syazni said...

Salam akak,BB cream dr young 2 bleh dpt kt mane lg slain dr sasa?sy pn pkai BB cream jgk,mybllne..y untk kult b'myk,tp lame2 pkai pn ade jgk b'myk sikit..

Eyqa Chi said...

hi :) can you please list dr young bb cream ingredient ?

My e-Shop

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Bloggroll

Hye Everyone, exchange your link here. This list will be use for blogwalking :)

Thank You So Much For Visiting ^^

Thank You So Much For Visiting ^^
From : Gnie The Manager of this blog..lalala