Pemanis blog =)

Search

Thursday, August 18, 2011

Pembuka Selera : Menu Berbuka Susu Kocak Oreo / Milkshake


If korang penggemar susu dan coklat dan oreo..
Resipi ni mungkin boleh buat tekak meronta-ronta =)

Jom cekidout

Yummeh...

Bahan-bahannya :-

Bahan Baru beli tadi @ Carefour

Untuk hidangan 4 cawan
  • Syrup Chocolate (4 sudu teh) - sy beli brand Hershey's (RM10.90), other brand pun tak kisah
  • Biskut Oreo (8 keping dibahagikan) - sy amik DoubleStuf Oreo(inti putih) (RM2.95)
  • Susu (1 setengah cawan) - sy guna DutchLady Full Cream (RM3.99), other brand pun boleh
  • Aiskrim perisa Vanilla (2 cawan dilembutkan) - sy guna King's Ice cream perisa vanilla dgn serpihan biskut.. ^_~ saja2 nak banyakkan biskut (RM5.99)
Total Duit Habis T_T : RM23.83
tapi semua bahan ni boleh buat banyak cawan ni..terpaksa la beli kan...takkan nak mintak sirap coklat 4 sudu teh je nak beli..haha..ingat ape..

So cara nak buat mudah sangat
  1. Masukkan sirap coklat Sesudu setiap cawan (4 cawan)
  2. Golekkan gelas untuk bentuk lapisan coklat dibawah gelas =)
  3. Hancurkan Biskut Oreo 4 keping hingga halus dan ketepikan
  4. Kisar biskut selebihnya menggunakan pengisar
  5. Campur sekali susu & aiskrim, kisar hingga sebati dan halus
  6. Curah ke dalam gelas yang telah disediakan coklat tadi, hiasi dengan biskut yang telah dihancurkan
  7. Hidangkan segera =)
Hasilnya seperti gambar yang first tu =)
Yummeh...

First try : rasanya mmg superb..yang tak minat susu pon boleh minum ni, sbb takde bau susu, lebih pada bau vanilla dan oreo =)
dan at first try juga, kalau tersalah cara akan jadi manis gile..so kalau tak nak manis sgt..just tambah susu =)

Selamat mencuba =)




Photobucket
****************************************************
Pecah kaca pecah cermin, dah baca jom komen-komen =)
****************************************************

8 comments:

SyUhAdA said...

sedapnye...nk wat pon senang nie..

cik chinta said...

hohh..macam kat otel..terbaekk la..

Farah roslan said...

Wahhhh... Kelihatannya sungguh enak.. Huhu

GnieSyazni said...

@Syuhada : Syu..mmg senang sesangat =)

@cik chinta : wajib :) barula membuka selera

@Farah Roslan : yea..u kn peminat coklat..hehe

Abang Stalker said...

gulp.. ==' x bole nk bt,skrg darurat.nk mkn apa pun x bole.

...sWeeT uMi... said...

wow best ni gnie...dari ari tu lg umi nak wat tp tak buat2 gak huhuhu...tapi akn umi wat gak pasni (^_^)

Cik Tqah said...

sdpnyeeeeee

mamafarah4 said...

sedapnya... resepi yg senang..

My e-Shop

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Bloggroll

Hye Everyone, exchange your link here. This list will be use for blogwalking :)

Thank You So Much For Visiting ^^

Thank You So Much For Visiting ^^
From : Gnie The Manager of this blog..lalala