Pemanis blog =)

Search

Thursday, August 25, 2011

Sajian/Kuih Raya Wajib Ada..


Wajib ada bermakna raya korang tak lengkap kalau takde kuih ni..haa
mesti masing-masing ada kuih favourite kan..

1. Mini Popia (Serunding Ikan bilis)
Bila raya mesti terbayang mini popia yang opah buat, dari dah tumbuh gigi sampai sekarang, balik kampung gi dapur check opah de buat mini popia tak (tak senonoh perangai, sila jangan ikut)..haha..kdg opah simpankan, kdg sepupu yang lain makan habis T_T sirius..takde mini popia kat pasaran sesedap mini popia yang opah buat...eceh..dan susah nak cari mini popia serunding ikan bilis..biasa ayam dan daging je...takbest

2. Nasi Impit + Kuah Lodeh + Kuah Kacang
 Kuah Lodeh emak masak yang paling digemari..hehe..biasalah air tgn ibu yang paling sedap =) dan kuah lodeh mak banyak lauk...tu yang sedap tu =) pastu kuah lodeh kalau makan ngan nasi ke sambal sotong ke tak sedap..kena sekalikan dengan kuah kacang + nasi impit..baru feel =)
(ni myMan tak suka T_T rugi die)

3. Sambal Tahun
Ni orang jawa punya resepi =) Mak dengan sy belum pakar lagi buat ni..so bila beraya kampung abah, kami mengharapkan makcik buatkan sambal tahun..haha..kalau tak buat tak WORLD lah raya tahun ni...
(sesiapa tak biasa makan sila rasa-rasa dulu, kalau tekak boleh terima, teruskan =) sebab sambal ni pedas sangat dan bukan untuk kanak-kanak)

4. Rendang
Gnie tak minat sangat tapi kalau takde rendang tak terasa raya..maybe bau die dah sebati dengan malam ray =) Biasa mak buat rendang ayam, tapi kalau buat rendang kerang lagi sedap...walaupun sy alergik dengan seafood sy tetap tak lepaskan makan...malam-malam telan ubat =)

5. Biskut Almond London
Ni dah jadi favourite ramai kan...bila makan feel ada kat london (takde..tipu je) tapi kebanyakan beli kat kedai tak sedap..buat sendiri juga yang umphh...lupalah resepi sbb tak buat lagi tahun ni..

6. Tat Nenas
Favourite abah tapi yang habiskan Gnie..haha kira my favourite la kan..tat nenas ni yang jual pun banyak yang sedap2 sebab tak susah buatnye

7. Samprit../semperit
Taktau ejaan yang betul, kuih ni almost every year..paksu/adik mak akan suruh mak buatkan, die taknak yang kedai punya..kuih ni plain je..tapi tgn mak de magic kot buat kuih ni jadi sedap =) Nasib baik senang je buatnya =) tak leceh..seronok buat kuih ni..memang sedap walaupun plain

All pictures credit to google

Tu saja yang terlintas kat fikiran..kalau ada lain nanti next entri pula =) yes perut dah menggelegak tengok gambar makanan favourite..sabar-sabar..puasa
^_~

siapa yang sama favourite ngan Gnie..meh comment..yang tak sama pun share la ye pe favourite u all..kot2 favourite gnie jugak terlupa nak letak sini =)

till then..
t.c
Photobucket
****************************************************
Pecah kaca pecah cermin, dah baca jom komen-komen =)
****************************************************

12 comments:

isha said...

sma jugak.. tapi nasi impit cm2 kurng.. suke kuah kacNG.. n almond london sudah semestinya.. heee

Iz.Eusof (Abg Stalker) said...

ala..kita cuma sama rendang kerang je.itu je mkn ada feel.yg lain telan mcm xde perasaan.maklum la..perut ular sawa.hahah ;D

Cik Meeja said...

Kebanyakan yg CM wajib ade same gak ngn Gnie..Hiks! Cume nasi impit kuah lodeh tu CM x minat..Kuah kacang campur ayam kat dalam CM suke..Air tangan mak je yg sedap..Orang lain wat x world..Miahahaha!

GnieSyazni said...

@isha : kuah kacang mmg mabeles

@Iz.Eusof(Abg Stalker) : rendang kerang tak kena cara buatnya tak sedap..kena yang betul2 terer buat =)

@Cik Meeja : kuah lodeh tu dah jadi makanan wajib femly..tapi wajib campur 3 juadah tu (nasihimpit+kuahlodeh+kuahkacang) baru mabeles =) btol la tu air tgn ibu yang paling best

Iz.Eusof (Abg Stalker) said...

owh..klu cmtu kne mkn rendang kerang air tgn gnie la.bru kena cara.hahaha

ada bran?mai alamat.dtg raya. :)

GnieSyazni said...

@Iz.Eusof (Abg Stalker) : adakah itu satu cabaran..haha..takde2..raya kat perak tahun ni..keluarga Perak tak makan rendang kerang..hehe (alasan)

mamafarah4 said...

ye betul..mmg semua yg dalam senarai mmg sedap..nyum!nyum! lagi satu Gnie, ada SAMBAL GORENG JAWA. Memang best tau. Nanti masa open house umah akak Gnie datang la.. Nanti leh rasa akak buat.. hehehe. N--M tu mane mkn nasi impit ..yang dia cari pagi2 raya pulut kuning.. Nasib la awk ..hehehe

GnieSyazni said...

@mamafarah4 : insyaAllah =) kalau incik tu nk bwk..tula..tiap tahun cerita pulut kuning die tu je..nasib la..nk kena buat hidangan khas untuk dia..huhu

Iz.Eusof (Abg Stalker) said...

haha..thu tkt..tahun ni raya kt ganu.x blk melaka.klu kt sana apa lg..nasi dagang @#^&*

x minat!

cik chinta said...

knapa sambal tahun dia ada kuah? kompius

GnieSyazni said...

@Iz.Eusof (Abg Stalker) : Nasi dagang...tak pernah rasa..huhu

@cik chinta : Mmg berkuah awk..

Cik Tanpa Nama said...

alahai lapo pulak sy tgok gmbr2 ni

My e-Shop

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Bloggroll

Hye Everyone, exchange your link here. This list will be use for blogwalking :)

Thank You So Much For Visiting ^^

Thank You So Much For Visiting ^^
From : Gnie The Manager of this blog..lalala