Pemanis blog =)

Search

Loading...

Wednesday, August 17, 2011

BB cream atau Foundation...


Assalammualaikum frenz =)
Salam Nuzul Qur'an to all Muslimin Muslimah =)
May these day bring you a great-great day
yeay Selangor cuti ^_~

ni nak tanya..
Antara BB cream dan Foundation yang mana lebih rapat dihati?

Gnie pernah guna dua-dua..
for me..

Foundation texture die agak likat, color die cam tebal..maybe untuk pergi function/photoshoot sangat sesuai..memang boleh cover segala kesan-kesan degil dimuka. Tapi yang tak best sebab pekat je..kadang terputih sangat atau tergelap.

BB cream pula texture sangat ringan, BB cream yang bagus boleh cover parut dan bintik hitam atau jeragat..kebanyakannya ada khasiat yang boleh repair skin kita. Sebab tu sometime ia digelar miracle cream =) but BB cream yang bagus mahal..yang murah sometime tak boleh cover parut2 di muka. Murah pun tak murah sangat la..harga around 20++. Terbaru ada dengar Avon pun dah ada RM15 promosi 18g. 

Sekarang ni sy pakai BB cream Maybelline, ok la..medium coverage..still kena pakai concealer kalau nak menutup kesan degil kat muka. Dan BB cream ni dah nak habis. So sy pusing-pusing, round-round internet..banyak BB cream yang bagus2 tapi harga around 60++..okla tu kalau botol besar..boleh pakai lama.

BB cream yang paling hot kat Malaysia, bila search google mesti die recommend Skin79.
Macam nak cuba lah..bagus ke..sesiapa pernah pakai? kalau search best BB cream in Japan BRTC lah jawapannya..tapi kat Malaysia kat mana eh jual?

to be truth sy tak minat sgt pakai foundation sbb tebal..kalau pakai nanti nampak muka seinci..dan muka nampak matured sgt =) but still ada dlm simpanan..in case terasa nak pakai..or maybe sbb terbeli yang color darker dari kulit, so jadi tak suka pakai..^_~

sy ada usha jugak foundation, dan yang paling teringin nak pakai..maybelline angelfit..dengar2 tak tebal sgt, die ringan..tak pernah try...anyone yang pernah try please share =)

ok now..antara 2 item..


mana satu nak beli..
kalau beli dua-dua..menangis..
sebab duit nak pakai raya nnti..
dahlah kena tanggung diri sendiri kan T_T

eh distract lah..
pada pendapat awak semua
BB cream atau Foundation
is better?

& Jenama apa yang best..any others brand yang bagus?

appreciate ur opinion ladies..thanks so much2 =)

p/s : Gnie nak review concealer tapi belom review lagi..huhu...maap..tunggu ye =)
Photobucket
****************************************************
Pecah kaca pecah cermin, dah baca jom komen-komen =)
****************************************************

19 comments:

...sWeeT uMi... said...

umi tak pernah pakai foundation or BB bream ni so tak leh nak bg feed back kat gnie huhuhu...tp kalu umi nak try umi rase nak try yg BB cream tu hehehe...

Naddy said...

hi gnie..
sy ni mmg bkn arif pasal ni.. tp sy da pnh cube both..both ada yg ok.. tpi both jgk slalu je x mjadi kebngaan sy.. sy ada lg bb cream ni tak pkai da..sy ada try naturactor.. so far so gud..try la.. sgt puas hati..tu jela nk share =)

cheq sue dieyha said...

saya sendiri pun tengah pening nak pkai apa kt muka,jerawat naik mcanak2,parut makin ketara n merah2.sadis!give up nak melaram raya nanti.

GnieSyazni said...

@sweet umi : huhu tula sis..hati ni lebih byk kepada nak pakai bb cream..tp byk bb cream yang takleh nak cover parut jerawat :(

@Naddy : Naturactor..haa gnie ada google juga..mmg best feedback org ramai..tapi die jenis cream..muka gni tak boleh sgt pakai cream =) anyway thanks for sharing

@cheq sue dieyha : huu jgn give up dear..maybe belum jumpa yang sesuai..bg gnie kan..remedy untuk jerawat..paling best setakat ni bedak sejuk.. =) then if ada budget lebih sikit, try safi rania gold serum..best...gni pakai SRG dah takyah pakai bedak sejuk..jerawat mmg tak naik =) untuk parut pudarlah sikit tp tak hilang pun..baru sebulan pakai

qlah said...

salam sis .

haa.. qlah boleh bg pendapat . untuk bb cream hot pink ni , dia tak boleh cover jerawat . kalau nak yg best , try dr jart bb cream .mmg boleh cover jerawat n buat tekstur kulit halus jee.. hehe .

*kalau nak pakai hot pink bb cream , sesuai utk kulit yg tak bnyk masalah sgt . ehehe .

ap2 , tnye la qlah ye . dah arif dah bab bb cream ni . ehehhe .

~salam ramadhan ke 17 ;D

zOeY zAu YaH said...

bb cream jenama tu pemes tp byk gak yg ckp dia punya coverage so so saja..x sebagus dia ckp.ade kat malaysia punya on9 jual tp saya x ingat lak..for me better bli fondationlah..bli yg sama kaler dgn kulit mesti mables.jenama maybelline tu mmg likat skit tp bgus gak.

GnieSyazni said...

@qlah : lps qlah cerita ni terus google =) hehe..dr jart ni takde jual kat kedai2 eh dear?..

baguslah qlah ni arif psl Bb cream..sis ni baru pnh cuba BB cream maybelline je T_T

GnieSyazni said...

@zoey zau yah : dear..thanks for opinion =) nasib baik tak beli lg bb cream hot pink ni..tp botol cantik ^_~

tiefazatie said...

ifa xpakai pun nie..xleh la..rasa semacam je muka..haha..

Cik Meeja said...

Setakat ni CM da try dua2.. Foundation & BB Cream..And CM lebih suke BB Cream kot sbb die punyer texture lagi ringan & smooth..Tak cam foundation, sekali tempek dah rupe tepung gomak..Adehhh!~

Maybe coz tak profesional make-up2 ni kan, tu yg x semenggah je ble pakai..Ahahaha!

But to be truth, CM lebih suka BB Cream la wat mase ni..Cume lom terjumpe lagi brand yang betul2 bagus..Uhuhu~

Abang Stalker said...

bkn dua2 yg dkt dihati,tp Gnie. :P *minx sepak.haha

.::: Princess MOMOY :::. said...

momoy pakai BB Foundation Bio Magic dari Korea
memang tak boleh nak tukar yang lain =)

Syairah Suhaimi said...

@.::: Princess MOMOY :::.bagus tak bb nie tuk kulit berminyak?

Anonymous said...

hi gnie,,i pkai skin79 bb cream,,mmg ok sgt,,nmpak natural n cover sume scars yg ade kat muke..

Syazni SimplyStyle said...

@.::: Princess MOMOY :::. dear beli bb cream tu kt mane ek ade jual..huhu

Syazni SimplyStyle said...

@Anonymous yeke dear..best ni..senang nak dpt pulak tu.. :)thanks for your recommendation

amy marusel said...

i pkai foundation angelfit dh 3 bln..i gne span bsh apply everdya my fce is flawless

amy marusel said...

sy pkai foundtion angelfit 3 bln...apply gne span bsh eveday..result my fce flawless..

ademie said...

Foundation bodyshop terasa sgt ringan apalagi bila guna dgn bedak tabur mineral. Bb cream sya guna tonny molly. Pun ringan dan boleh merawat kulit. Spf pun tinggi.

My e-Shop

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Bloggroll

Hye Everyone, exchange your link here. This list will be use for blogwalking :)

Thank You So Much For Visiting ^^

Thank You So Much For Visiting ^^
From : Gnie The Manager of this blog..lalala