Pemanis blog =)

Search

Loading...

Monday, July 25, 2011

Baby Angkasawan Negara Lahir Dalam Air



Sophea Isabella nama sekiut orangnya =) 
Lahir pada 21 Julai 2011, dengan berat 3.6kg

Congrats Datuk Sheikh Muzaphar dan Dr. Halina =)

Bayi angkasawan negara ini dilahirkan menggunakan kaedah Dalam Air..

eh..hehe first time dengar kat Malaysia, kat negara luar memang dah lama kan. Semua hospital ade ke kaedah ni eh? ..jom baca kenyataan berita dari akhbar Kosmo.




KUALA LUMPUR - Angkasawan Negara, Datuk Dr. Sheikh Muszaphar Shukor kini bergelar bapa apabila isterinya selamat melahirkan bayi sulung mereka menerusi kaedah bersalin di dalam air. Dr. Halina Mohd. Yunos yang berkahwin dengan Sheikh Muszaphar pada 10 Oktober 2010 selamat melahirkan seorang bayi perempuan pada 21 Julai lalu.
Bayi seberat 3.6 kilogram itu dinamakan Sophea Isabella. Halina mengambil masa 18 jam untuk melahirkan bayi itu di Hospital Pantai Bangsar di sini. Halina kini adalah doktor bius di Hospital Selayang di sini. Ketika dihubungi Kosmo!, Sheikh Muszaphar berkata, dia sangat teruja dengan kehadiran bayi tersebut yang dianggap sebagai anugerah Ilahi paling istimewa. "Isteri saya dimasukkan ke hospital pada pukul 2 pagi Jumaat dan berjaya melahirkan anak pada pukul 9.08 malam.
"Dia memilih kaedah bersalin di dalam air kerana kurang sakit selain lebih semula jadi,'' katanya. Sheikh Muszaphar merupakan rakyat Malaysia pertama berlepas ke Stesen Angkasa Lepas Antarabangsa (ISS) pada 10 Oktober 2007 dan berada di stesen itu selama 10 hari bagi menjalankan pelbagai penyelidikan. Dia kemudian menjadikan tarikh keramat berlepas ke angkasa pada 10 Oktober itu untuk melangsungkan perkahwinan dengan Halina pada tahun lalu.
Sheikh Muszaphar yang kini bertugas sebagai Felo Penyelidik Utama Institut Sains Angkasa berkata, dia sudah bersedia untuk memikul tanggungjawab sebagai bapa. "Kami banyak membaca tentang cara mendidik anak-anak malah mendapat nasihat daripada kedua-dua orang tua kami supaya anak kami kelak berjaya kepada agama, negara dan bangsanya," ujar beliau.Kosmo



Photobucket
****************************************************
Pecah kaca pecah cermin, dah baca jom komen-komen =)
****************************************************

5 comments:

Cik Meeja said...

menarik2! Pes time dengar org bersalin dlm air..

SyUhAdA said...

mcm 1st time je kat m'sia guna cara nie..

Atiqah Wadiah said...

b'anak dlm air??x lemas ker baby tuh..cam menarik b'anak dlm air..sejuk..hehe ^^

GnieSyazni said...

@Cik Meeja : tulah gnie pun pestime dgr kat Malaysia..dah Dr Halina tu doktor kan..die nak memperkenalkan kot kaedah ni =) hehe

@SyUhAdA : aah rasanya ni yg pertama..suami angkasawan pertama, isteri doktor pertama beranak dalam air..ok la tu..hee

@Atiqah Wadiah : x lemas kot..nurse dah ready =)

aiens madzlan said...

tanpa dibius! :)

My e-Shop

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Bloggroll

Hye Everyone, exchange your link here. This list will be use for blogwalking :)

Thank You So Much For Visiting ^^

Thank You So Much For Visiting ^^
From : Gnie The Manager of this blog..lalala