Pemanis blog =)

Search

Thursday, July 28, 2011

Apply BB Cream bagi Tahan Lama - Cara Saya

Assalammualaikum..hai readers..

Tutorial kali ni Gnie nak cerita pasal BB cream..tak kisahlah apa jenama pun..sy pakai yang murah je..Maybelline Clear Smooth Minerals BB Cream, time beli kat Watson ada promotion RM21 je..harga die normal 20++. Tak ingat exact price.

*credit picture from Google..BB Cream
Texture BB cream ni sangat soft & sangat ringan tak terasa pakai Cream kat muka =)
Untuk muka yang blemish tu kan..sesuai la...sy jenis tak pakai sangat foundation kalau keluar jalan sbb tak suka, foundation pakai bila ada event je, tapi muka ada blemish & warna tak sekata (uneven tone) ..so takkan nak biar comot je keluar jalan kan..hee..so pakai BB cream ni penyelesaian nya.

Biasa lepas pakai BB cream ni taknak bagi muka nampak shining atau berpeluh/berminyak sy completekan dengan Maybelline Clear Smooth Shine Free Face Powder, harga tak ingat..sorry.
*credit picture from Google..Face Powder

Face Powder ni best, memang clear smooth..=) 
Fragrance free, oil free, Non Comedogenic(penting ni) dan Won't Clog Pores (Lagi penting) =)

So, dekat pamphlet (betul ke eja ni) maybelline BB cream pun ada tunjuk cara pakai nye..tapi sy modified sikit. sebab if pakai macamni je..tak best la..huhu

Pamplet 3 simple step how to apply BB cream

ok jom ikut cara Gnie, mudah je =)
Firstly, sediakan benda kat atas tu BB Cream, Face Powder & Mineral Water/ Face Mist yang uols ada..sy ada mineral water je. =)

Dah ready dengan barang tu semua, muka dah bersih, 

sy kartunkan muka, senang nak conteng-conteng =)

apply sunblock untuk elak sinar UV - optional tapi elok pakai, sy pakai Biore UV Perfect Face Milk as makeup base + Sunblock
Notes : if nak pakai concealer, pakai sebelum apply BB cream & after makeup base

Then
Sediakan muka yang comel tu, dan dot kan BB cream kat muka

Banyak nya dots..letak kecik-kecik je dots tu ikut keperluan muka. nak letak satu-satu dot je pun boleh..tapi makesure boleh cover seluruh muka ye =) semua dots tu kawasan yang nak di cover - Dahi, bawah Mata, pipi, dagu, dan batang hidung. If perasan area tu sama dengan area kalau kita nak highlight muka bagi nampak berseri (except kat pipi, kalau nak highlight perlu atas lagi kat tulang pipi.) 

Lepas dah dots kan, korang sapu je..blend ikut dari dagu lepas tu pipi, bawah  mata, ikut arah anak panah kat bawah ni
Untuk mata make sure satu arah je yer supaya mata tak cepat berkedut

Dagu - 2 arah
Pipi - Satu arah

Lepas dah sapu kat dagu, pipi dan bawah mata barulah sapu T-Zone..Dahi dan Hidung, sapu jugak kat tepi-tepi hidung. Sapu sehingga rata.

Lepas dah sapu, nak finishkan step. Dap-dapkan compact powder dekat muka, especially tulang pipi, dahi, dagu dan batang hidung. macam highlight =)


Then ambil air Mineral percikkan kat muka, takyah banyak, ni macam nak terkejutkan orang yang mengantuk, so muka korang akan jadi fresh =)

Kalau ada face mist lagi bagus spray je kat muka, takpun masukkan air mineral dalam spray bottle yang untuk muka tu. (kalau ada) if takde percik je lah guna jari kan.maybe kurang rata lah percikan tu =)

Lepas dah spray, ambik semula face powder tadi dapkan lagi sekali for finish look =) 

siap dah..hehe..pastu pakai la makeup korang...sy tak reti makeup, kalo makeup nanti muka jadi opera cina. so tambah lipice..keluar gitu je, kadang-kadang pakai la eyeliner tu kalau dah mata letih sangat

Then..
Ready untuk keluar..
Muka akan rasa fresh & Glow(tu depends ngan BB cream yang korang guna la ye)

Ok done for this tutorial, panjang berjela
Thanx sudi baca..

p/s : ini just cara sy apply (just a girl, im not professional), just nak share best ways to apply, if ada suggestion lebih baik do drop a comment ye.

see ya..take care ^_~



Photobucket
****************************************************
Pecah kaca pecah cermin, dah baca jom komen-komen =)
****************************************************

26 comments:

norshila ibrahim said...

1st tyme komen sini ni..

wah..mmg glow la..klu sy plak,pas pkai compact powder, titik air sket atas span, n sapu kt muka..
lbh kurg la tu..ye dak?hehe

GnieSyazni said...

Thanks Shila gojes singgah sini =) aah lebih kurang..cara tu pun org kata tahan lama =)

...sWeeT uMi... said...

bagus nye gnie ni, siap ajar by step cr pakai benda tu hihihi...

Dianaa said...

Whoaa! Siap ada cara nak pakai ea. Tapi Diana tak reti sangat nak touch up2 muka ni. Memang tak reti! Tu pasal tak pakai sangat barang mcm tu. Keluar pun tak pakai apa kat muka.

Abang Stalker said...

owh cmni..hehe ;D xpe la..selalu wakil lelaki.kne tahu gk.nti klu dpt bini x thu bnd ni sume bole ajar. :P

fyna said...

sis tak pernah try lagi..dah baca ni trus nak try =)

Cik Meeja said...

wah!!! sgt bermanfaat bg org yg x reti bermake up cam CM nih..Tocey2! nnti nak try la..=)

Redbloodsnow said...

mcm best je...nk try lah :D

cheq sue dieyha said...

sme la,sue pn paki yg ni je...
gni guma concealer pe utk sembunyi2 parut2 tu sume?nt review k?

GnieSyazni said...

@cheq sue dieyha : gnie ada 2 jenis concealer, silky girl & elianto..masing2 ada kebaikan & keburukan =) nnti gnie review

LanaBusyBee said...

hi gnie...wah, lana dpt tips baru utk glowingkan muka pas pki bb cream ^^..

sebab tu la bedak tahan lama kt muka lana, sbb lana cepat berpeluh, aci x mcm tu ? hehehe

nia said...

great ! info kamu sgt lah bagus :)

Fasya said...

wahh, info menarik! :)

Aida Awie said...

tq gnie utk tutorial ni. nk tanya, bedak maybeline tu tahan lama tk? slalu apply bedak, kejap je tahan. pas tu hlg tggal muka minyak.

Gnie Syazni said...

Aida Awie : secara jujurnya bedak tu tak tahan lama untuk muka berminyak..huhu gnie tak jumpa lagi compact powder yang tahan lama untuk kulit berminyak..kalau 2 way cake tu adela, sy pernah try avon ideal shade tahan lama, tapi 2 way cake kena sapu sikit je kalau dah pakai bb cream :)

Anonymous said...

bedak yg than lama ialah ronasutra..sgt perfect!

Anonymous said...

Thank for info....
Saya selalu pakai b.b. cream guna span lembab untuk bagi rata...

Zianharyati mohamed yunus said...

hi Gnie :)
nak tnye ni..pas dah spray air kt muke tu kne lap ke atau biar air tu kering sndr then baru sapu bedak kali ke-2... sebenarnya kan , ni la pertama kali sy bc tips make up cm ni.menarik sgt :)

Gnie Syazni said...

tak perlu lap :) terus pakai bedak tapi masa spray jangan sampai lencun muka, just spray sikit je bagi fresh muka

Zianharyati mohamed yunus said...

yeezaaa, sy dah try tips ni.. serius Gnie, muke rasa fresh! eheh.. thanks for sharing! muahhhx! :)

HURAIZAH ZAKARIA (HU) said...

terima kasih. Baru tau dot -dot tu kena banyak...hehehe...
(Mood perasan : dalam proses nak mencantikkan semula wajah yang kusam)

~ yus ~ said...

Wah. Simple dan mudah untuk orang yang tak reti dan tak suka mekap tebal macam saya. Thanks a lot. Akan di cuba cara awak ni. :-)

Gnie Syazni said...

Zianharyati : hehe..best kan

Huraizah : dot tu kena banyak kalau pakai yang cair mcm maybeline tu..kalau pekat tak perlu..ikut pada kesesuaian :)

Yus : Gnie pun x suke makeup tebal..tryla..hope menjadi :)

Anonymous said...

Cantik.. I tertarik ikut cara u

Anonymous said...

hi gnie.
kt nk try la.bru je beli bb cream maybelline.sblm ni guna brand lain.

keiko said...

boleh dicoba nih caranya agar bedak nya tahan lama dan sempurna hehe :) thanks infonya

My e-Shop

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Bloggroll

Hye Everyone, exchange your link here. This list will be use for blogwalking :)

Thank You So Much For Visiting ^^

Thank You So Much For Visiting ^^
From : Gnie The Manager of this blog..lalala