Pemanis blog =)

Search

Tuesday, July 12, 2011

Tutorial : Cara nak letak favicon =)

Salam..
Dah lama tak buat tutorial..harini tgh rajin ni..jom..

tutorial ni untuk Pengguna blogspot sahaja ye..uols perasan tak features baru kat blogger ni..
sy baru perasan sebenarnya..taktau la pulak kalau dah lama ada kan =)

favicon ni icon comel untuk url masing-masing..biasa ada dekat sebelah tab nama blog korang atau dalam bahasa lain 'A favicon (short for favorites icon), also known as a website icon, shortcut icon, url icon, or bookmark icon is a 16×16, 32×32 or 64×64 pixel square icon associated with a particular website or webpage'
translate sendiri...sy tau awk semua terer english =)

kalau tak dpt bayangan jugak tengok gambar kat anak panah ni

Ops..kecik pulak...gambar header yang besar T_T
ok takpe 

1st Step
Mula-mula kena sediakan icon yang mewakili website korang, pastikan icon tu size die segiempat sama atau ikut je size ni 16×16, 32×32 or 64×64 pixel square
Contoh gambar angeling ni petak..tapi yang ni size 100x100..korang kecik kan lagi guna Microsoft Office Picture Manager pun boleh =) atau photoshop confirm lah boleh kan


2nd Step
Login Blogger account korang dan klik Design kat Blog yang korang nak letakkan favicon ni
macam anak panah merah tu tunjuk

3rd Step
Dah masuk bahagian Design >Page Elements korang perhatikan kat hujung belah kiri atas (tengok gambar) ada tulis favicon korang klik je edit


4th Step
Choose File > Pilih gambar yang korang dah resize tadi
lepas done upload, SAVE, pastu SAVE lagi 


Done. View Blog.

kadang die lambat update. haritu sy upload dalam pukul 4 ptg dah tengah malam baru die update. =)

So, selamat mencuba. lepas ni blog memasing dah ada identiti icon =) yeay
apa-apa tak paham sila tinggalkan komen =)

p/s : benda simple je, nak buat tutorial panjang berjela =)
Photobucket
****************************************************
Pecah kaca pecah cermin, dah baca jom komen-komen =)
****************************************************

3 comments:

...sWeeT uMi... said...

bila dah ada blogger in draf ni kan senang da nak wat favicon nih...umi pun dah wat daaa...bee in da house

ela.aley.ela said...

terima kasih sbb kongsi ilmu nih..hihi
kite p kt tutorial lain..tak phm..
sume sebok cter pasal png jpg img..nta ape ape lg lahh...
hehe..
i followed u ~ :)

GnieSyazni said...

@ela.aley.ela : Thanks follow dear =)

My e-Shop

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Bloggroll

Hye Everyone, exchange your link here. This list will be use for blogwalking :)

Thank You So Much For Visiting ^^

Thank You So Much For Visiting ^^
From : Gnie The Manager of this blog..lalala