Pemanis blog =)

Search

Tuesday, July 26, 2011

DIY dan telur ~ how to make egg mask

Morning...dah sarapan ke belum.. =) telor..telor..bukan entry masakan ye..ni entry kecantikan =)
(Sila abaikan muka2 selenga itu & myface without makeup..erkk)

Mesti ramai antara kita yang dah tau khasiat telur ni..xkesahlah..
Harini nak cerita jugak pasal telur sebab hari ni sgt rajin buka spa sendiri kat rumah :) huhu

Ni ada sikit info mengenai telur...
Selain daripada harga yang murah dan paling senang nak masak, telur diakui
padat dengan nutrisi yang diperlukan oleh badan.
Ada beberapa sebab pakar-pakar berpandangan bahawa manfaat telur ni adalah lebih banyak berbanding kandungan kolesterolnya.
Especially kepada wanita yer..
Telur kaya dengan vitamin dan mineral. Sebutir telur bersaiz besar mengandungi 251 miligram choline - lebih separuh daripada yang diperlukan oleh wanita setiap hari.
Choline merupakan satu nutrisi penting terutamanya untuk wanita hamil kerana peranannya dalam pembentukan otak janin sehingga terbentuk menjadi bayi malah memberi kesan kepada memori selepas bayi dilahirkan.
Telur juga kaya sumber yang kaya dengan vitamin K. Sebutir telur mengandungi 25 mikrogram iaitu kira-kira satu pertiga daripada keperluan wanita setiap hari. Vitamin K adalah nutrisi penting untuk membekukan darah.
~sumber dari Utusan Malaysia~

ok selain untuk kesihatan badan..telur ni juga boleh membantu cantik kan kulit tau...
back to tajuk post ni kali ni
DIY dan telur
gnie nak kongsi sikit experience (wahh ayat...padehal baru berapa kali je kot buat ni) hee
Hari ni tergerak hati nak share2 beauty DIY

dipercayai boleh hilangkan bintik2 hitam dan tegangkan kulit jadi lebih anjal..wahh suker..suker...suker
lebih kurang macam biore pore pack tu la

Jom join gnie mulakan messy2 projek ni

First sekali sediakan bahan2 nya
Telur 1 biji, Tisu muka sekeping(dipotong 4 segi), Mangkuk kecik, mangkuk besar, sudu, garfu, dan lapik untuk elakkan comot2 :)

Then, Pecahkan telur



dan separate kuning dan putih telur, letak dalam 2 mangkuk yang dah ready tadi..asing2 tau


lepas tu, ambil putih telur tadi dan pukul sampai naik...eh smpi empuk...ah wuteva lah....ape tah istilah nye senang cerita...tgk pic, macam ni lah jadinye


Ambil sesudu cukup untuk sapu kat muka kakcik2 semua..then sapulah dengan bersungguh2...hahaha
yang lebih jangan usik...coz leh masak nnti...hee


pastu sementara belum kering, tepek dengan tisu muka yang dah potong 4 segi tadi
kasi melekat, then sapu lagi yang lebih tadi atas tisu yang dah tepek tu
(ignore my 'selenga' face ya...dah cam alien da..xkesah..ahaa)



tunggu hingga kering ye kwn2ku...lepas dah kering dan rase macam dah tegang je kulit muka tu tarik dari bawah dagu ke atas yer....
amaran : mmg die lekat mcm biore pore pack tu...so if kulit jenis sensitive sgt better try small area dulu..ok
saya x mau dipersalahkan...huhu


lepas dah tarik semua tisu tu, u all akan nampak la blackhead yang terlekat kt situ...yang latest blackhead je..yang dah lama tu maybe degil sikit lah...
BASUH DENGAN AIR BERSIH
anyway bnde ni require buat 2 kali seminggu kalau sempat, sy pun wat sebulan sekali kot....hah really x ckup mase

nah ni amik pose selepas SPA ni....hehe...xnmpk beza sgt pon...sbb x rajin buat tp sirius..bab2 ketegangan dan ke'muda'an kulit tu boleh dirasai...hee


eh lupa pula yang kuning telur tu...
jangan buang...kuning telur ni dikatakan ada function sebagai moisturizer..so juz amik sikit n sapu je kt muka...lps tu cuci dgn air bersih..
tada wajah akan lebih mulus...ahaha

saya pun buat juga
ambil sikit je....selebihnya biarkan untuk masak nnti...jgn buat main pula nnti x lalu nk mkn
nape ek cm juling je mataku...abaikan


OK SIAP

baki telur tu jangan buang...rugi...huhu..xde wat main kan tadi..wat la scramble egg ker..letak baby mushroom, pergh sedap...hee x kesahla nk wat ape..

Yang penting kite hepi..muka hepi..perut hepi

TAMAT SUDAH

(Pagi ni bukak blog lama yang dah privatekan, tapi still tak delete..terjumpa entry ni cam best je nak share so dengan rajinnya sy copy pes dengan cemerlang =) copy dari blog sendiri legal kan..picture pun url yang dah takde..haha)

Kalau rajin cubalah =)
Thanx singgah n baca blog usang ni =)

Photobucket
****************************************************
Pecah kaca pecah cermin, dah baca jom komen-komen =)
****************************************************

13 comments:

kaizen said...

tang perut hepi tu cik bibik bler nk blnjer eskem mekdi...

...sWeeT uMi... said...

rajin gnie wat facial muke ni hehehe...btul tu kalu wat 2 kali seminggu muka nmpk lebih mulus and tegang...umi sama cam gnie, tak slalu wat...ermmm patut la tgk watermark pic tu cam lain jek huhuhu

GnieSyazni said...

@kaizen : yang tu kena tunggu gnie jd manager mcd..haha (valid tak alasan?)

@sweet umi : hehe umi perasan eh url lain =) malas nak snap picture lagi..kadang2 dtg rajin nk buat DIY rajinla sis, kalau time malas tu ape pun tak jadi

PinKy MoMMa said...

adik..sis penah wat juga..tapi rasanya ya Allah..gatallll!

memang tercabut la black2 dots tu smua hehe..tapi tradisional ni kena rajin..baru nampak kesan kan :)

PinKy MoMMa said...

eh lupa nak bgtau..sis pinky tumpang duduk sini ya..ur 225 follower :)

eppy blogging yang..

Ardini Humaira said...

whoaaa dear rajen wat cemni.. dni alah sket bau telo... penah wat beberapa kali.. tapi tunggu bila buat ramai2 macam umah sewa kawan baru leh tahan sket. wat sensorang mula tak tahan bau tak kental semangat hehe

GnieSyazni said...

@PinKy MoMMa : Tq sis sudi follow =)
Maybe kulit tak tahan kot tu gatal tu =) mmg ada jugak orang yang alah telur letak kat muka =)

GnieSyazni said...

@Ardini Humaira : Dni, dulu Gnie first try pun memang kuat bau sbb salah cara..sekarang dah tau,telur putih dan telur kuning tak boleh bercampur..kalau telur kuning terpecah sikit je pun memang akan hanyir =)

mamafarah said...

boleh ikut petua ni..hahaha..rajin x rajin je nak buat benda2 ni...

GnieSyazni said...

@mamafarah : tu la tu..kena tunggu mood rajin tu dtg

Yumida said...

tlur 2 sedap klo di mkn..hmmm...lazat nyerrr....

kaizen said...

alasan x kire!!!!!

Abang Stalker said...

wah...o.O

mke sungguh natural..knp la x join contest abg dlu tu.klu x ada potensi nk menang. :)

My e-Shop

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Bloggroll

Hye Everyone, exchange your link here. This list will be use for blogwalking :)

Thank You So Much For Visiting ^^

Thank You So Much For Visiting ^^
From : Gnie The Manager of this blog..lalala