Pemanis blog =)

Search

Tuesday, March 22, 2011

Sedih baca kisah ni..Al-Fatihah untuk Arwah

Pernah terbaca pasal ni? Bayi tersedak susu di nursery. It is so sad. Please read this & sedekahkan AlFatihah untuk Arwah Adelia bt Fariza.


Utusan Malaysia Online -
ARKIB : 20/03/2011

Bayi 2 bulan maut tersedak susu


Adelia Muhammad Nizzam


KUALA LUMPUR 19 Mac - Seorang bayi perempuan berusia dua bulan maut akibat tersedak susu ketika berada di sebuah taman asuhan kanak-kanak (Taska) di Seksyen 10, Shah Alam, Selangor pada Rabu lalu.
Adelia Muhammad Nizzam disahkan meninggal dunia oleh pakar perubatan, dipercayai kira-kira sejam sebelum dia dikejarkan ke klinik itu oleh pengasuh Taska.
Bapa bayi, Muhammad Nizzam Aminuddin, 34, melahirkan kesal dengan tindakan pengasuh di Taska tersebut yang lewat menghantar anaknya untuk mendapatkan rawatan, selain gagal memaklumkan segera kejadian itu kepadanya.
"Ketika kejadian, saya dan isteri sedang mencari pakaian untuk arwah di sebuah pusat membeli-belah di Subang Jaya. Apa yang saya kesalkan, pihak Taska lewat memaklumkan kejadian itu iaitu kira-kira pukul 11.30 pagi, selepas bayi kami disahkan meninggal dunia oleh pakar perubatan di klinik tersebut.
"Pihak klinik memaklumkan Adelia mungkin dapat diselamatkan sekiranya pihak Taska bertindak cepat dengan menghantarnya ke klinik sejurus melihat perubahan berlaku," katanya ketika dihubungi Mingguan Malaysia di sini hari ini. 
Adelia merupakan anak kedua Muhammad Nizzam dan isterinya, Fariza Tukir, 32. Keluarga itu yang menetap di Seksyen 13, Shah Alam baru dua hari menghantar bayi itu ke Taska tersebut.
Bapa mangsa membuat laporan di Balai Polis Seksyen 9, Shah Alam pada hari kejadian, namun pihak Taska juga membuat laporan polis berhubung kejadian itu hari ini.
Ketua Polis Daerah Shah Alam, Asisten Komisioner Zahedi Ayob semasa dihubungi mengklasifikasikan kes itu sebagai mati mengejut.


********************************************************************************************
Ye..ibubapa mana yang akan biarkan perkara ni berlalu begitu saja. Mereka yang rasa remuk di hati. Pihak yang patut bertanggungjawab dengan mudah kata itu fitnah. Tak masuk akal betul.




Apabila bapa komen di wall FB nursery tersebut, commentnya di padam..Klik untuk gambar lebih jelas

kata-kata seorang ibu :

Ya Allah Bismillah, help me to strengthened my spirits
Adelia's death was totally unexpected ...my heart is crushed
and I can still feel her linger as I remember the night before how restless she was but there were no cries or tears, how she wanted to cling to us, how she refused to be bottle fed a week before that gave me grave concerns about how I will go back to work.

And thus every drop of breastmilk, I bless thee my daughter in heaven as deemed halal for you.

The morning of 16 March, with great confidence to the nursery I submit Adelia to their care

It breaks my heart to leave you behind. It breaks any mother's heart to do so that I decided to buy new clothes for you to wear to replaced the preloved ones you are wearing from your sister.
...They tried everything but to no respond .. Ya Allah .. Adeline has left for heaven.. Innalillahi wailla hiraji'un .. Mummy Redha your farewell from us dear

.. but why .. WHY .. I need answers.

I did not have the heart to have them slice you up for the post-mortem and to wait for the 2 to 3days process...No mother would have the heart to have their bubbly little princess sliced up.
She ends her note with :

For now .. we know you await us in heaven my child. 
My child is now an Angel. Amin

Gnie baca all this from link2 di bawah & put it on my web just to share
details visit

p/s : better kalau company-company ada sediakan nursery untuk ibu-bapa hantar anaknya so apa-apa jadi lebih senang, lagipun some child yang bawah 2 tahun kan still perlukan susu ibu. 

Al-Fatihah untuk arwah

4 comments:

nur anis said...

al fatihah..

besar tanggungjawab bukak nursery ni.. semoga ahli keluarga arwah tabah..

mia.lia said...

ksiannye :(
phak tska tu bkn anak dia
sbb tu dia xrisau sgt

mia.lia said...

ksiannye :(
phak tska tu bkn anak dia
sbb tu dia xrisau sgt

Mohd Nazari & Masninah said...

Kesian...datanglah kat blog kita orang . Tahniah! sebab jadi orang pertama kena REKOMEN dalam entri kitaorang bersama-samalah kita yer... assallamulaikum...

My e-Shop

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Bloggroll

Hye Everyone, exchange your link here. This list will be use for blogwalking :)

Thank You So Much For Visiting ^^

Thank You So Much For Visiting ^^
From : Gnie The Manager of this blog..lalala